Italiaanse wijn ontdekken.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat alles op zijn plaats viel.

Pas in 2015 bezocht ik Italië voor het eerst. In het voorjaar een weekend Rome met mijn vrouw. Het werd een geweldig weekend. Mooi weer, heerlijk eten en drinken en te veel om te zien om in een paar dagen tot je te nemen.

Diezelfde zomer gingen we met vrienden naar Toscane. Een camping als uitvalsbasis voor bezoeken aan o.a. Florence, Lucca, Pisa, Siena en San Giminiano.

Afgelopen zomer zijn we weer naar Italië gegaan. Dit keer zaten we iets boven Rome. Naast een paar dagen Rome (je raakt er waarschijnlijk nooit uitgekeken…) hebben we o.a. ook Viterbo en Civita di Bagnoregio bezocht. We hebben bovendien, even boven Rome, ook een geweldige wijnproeverij (met diner) meegemaakt bij Etruscaia in Tarquinia.

Ik ben meer dan verliefd geworden op Italië. Het land. Het weer. Het eten en drinken. Alle bezienswaardigheden.

Dan de wijn. En de wijnreizen.

Wijn dronken we al een tijdje.

In 2016 zijn we begonnen met het maken van wijnreizen. We zouden altijd nog een keer Champagne gaan proeven. Het werden een paar dagen Epernay en via Escolives-Sainte-Camille, Riquewihr en Trier weer naar huis.

We vonden het zo leuk, dat we eigenlijk meteen plannen zijn gaan maken voor de volgende wijnreis. Eerst naar Couches om de Bourgogne te ontdekken. Daarna naar Luxemburg om vanuit Remich de Moezelwijnen te proeven.

Voor dit jaar (2018) staat er een zomervakantie naar Umbrië op het programma. En nog een wijnreis naar Noord Italië. De voorpret is al even leuk dan de reis zelf. Kijken wat er te doen is. Welke wijnhuizen er zijn met een mooi aanbod om te proeven en wellicht te overnachten.

De beide wijnreizen waren geweldig en zaten vol verrassingen. Bij thuiskomst hadden we naast een flink aantal dozen wijn, de mooiste verhalen om te vertellen.

De combinatie van Italië, wijn en wijnreizen heeft geleid tot het ontstaan van avinturo.

De naam is een ‘vrije’ combinatie van vino en avventura (Italiaans voor wijn en avontuur). Wat is er immers mooier om in Italië zelf te ontdekken welke wijn je lekker vindt?

Het leek mij een goed idee om alles over Italiaanse wijn te bundelen. Ik heb er veel over kunnen vinden en lezen, maar op verschillende websites, blogs en wijnwinkels. Van wijnregio’s tot druivenrassen. En van wijnhuizen tot proeverijen en winkels die Italiaanse wijn in Nederland en België online verkopen.

Lekker of niet lekker is – in mijn ogen- niet iets van scores door deskundige jury’s of kenners. Je bepaalt vooral zelf wat je er van vindt. In mijn ogen zijn er drie categorieën waar je zelf een wijn in plaatst.

  1. Heerlijke wijn, die ga ik nog eens kopen
  2. Lekkere wijn, maar ik zou deze niet nog een keer kopen
  3. Niet lekker, je wilt eigenlijk je glas meteen leeg kiepen

Zo kijk ik er tenminste naar 😉

Onze favoriete rode huiswijnen zijn de Valpolicella Ripasso en de Corterosso Trilogia di Corteviola. Wat betreft witte wijnen halen we Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico en de Zenato Lugana San Benedetto graag nog een keer.

Ik ben benieuwd naar jouw mening en suggesties, je ervaringen en jouw lekkerste wijnen uit Italië.

captcha